Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

18 d'octubre de 2012

Política

Política

El ple d’octubre aprova les ordenances fiscals pel 2013

Joaquim Aguilar

Premià Notícies Matí
Descarrega
Ple ordinari d’octubre. 1ª hora
Descarrega
Ple ordinari d’octubre. 2ª hora
Descarrega
Ple ordinari d’octubre. 3ª hora
Descarrega
Ple ordinari d’octubre. 4ª hora
Descarrega

El ple de l’Ajuntament va celebrar ahir al vespre la sessió ordinària corresponent al mes d’octubre. Amb una durada de tres hores, la sessió d’ahir va tenir dues parts clarament diferenciades: una primera on es van tractar qüestions econòmiques i fiscals com són l’aprovació de les ordenances fiscals pel 2013 i la disminució de les atribucions econòmiques de regidors i grups municipals, i una segona part marcadament política en l’apartat de mocions. En aquest sentit, els debats més intensos van tenir lloc a l’entorn de la moció pel dret a l’autodeterminació de Catalunya i de la moció de suport als acords obtinguts en negociació col·lectiva a l’Ajuntament de Premià de Mar, un punt on també va intervenir el Comitè Unitari de Personal de l’Ajuntament.

El primer punt destacat a tractar-se va ser la decisió de renunciar a la paga extraordinària del mes de desembre per part de l’alcalde i els regidors amb dedicació i de disminuir el set per cent de les atribucions per assistència i grups municipals per part de la resta del ple. Aquesta mesura, aprovada per unanimitat, significarà un estalvi d’aproximadament dotze mil euros i arriba per solidaritat amb els empleats públics, els quals han vist desaparèixer la paga extraordinària del proper desembre per ordre del Reial Decret 20/2012. En la part prèvia a la votació d’aquest punt, el portaveu de la Coalició d’Esquerres Alfons Barreras va demanar que aquests dotze mil euros estalviats es reinvertissin en els ciutadans.

A continuació va ser el torn de les ordenances fiscals pel 2013. Després de felicitar-se pels resultats de la revisió cadastral que s’ha dut a terme recentment, el primer tinent d’alcalde Miquel Àngel Méndez va defensar la proposta d’ordenances fiscals basant-se en la mínima variació que suposen respecte les d’enguany.

Les noves ordenances impliquen un augment de recaptació del 0,17%, xifres que hem de comptar sobre una recaptació total de dotze milions d’euros. En total es recaptaran 21.400€ més que aquest 2012. Finalment, les ordenances fiscals es van aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i el Partit Popular, mentre que la Coalició d’Esquerres i Crida Premianenca hi van votar en contra. Els principals punts de desacord per l’oposició eren la reducció de la subvenció a la rehabilitació de façanes, que passa del noranta-cinc per cent al cinquanta, i l’aplicació de percentatges equivalents a la renda anual per la taxa corresponent a l’ocupació de via pública per part de les places d’aparcament per a persones amb discapacitat.

Abans d’entrar al capítol de mocions, l’àrea de Medi Ambient va presentar el nou conveni per al servei de recollida selectiva de residus: l’Ajuntament extingeix el conveni mantingut durant els darrers catorze anys amb el Consell Comarcal i passa a signar-ne un de nou amb l’Agència de Residus de Catalunya. La regidora de Salut Pública i Medi Ambient, Marisa Ferreras, explicava que serà una millora tant a nivell de servei com d’estalvi. Tots els partits van votar a favor del nou conveni.
Una nodrida representació dels treballadors de l’Ajuntament van omplir la sala de plens per presenciar la discussió de la moció que havia de donar suport als acords de la negociació col·lectiva de l’Ajuntament, presentada conjuntament per la Coalició d’Esquerres, Crida Premianenca i Convergència i Unió. L’objectiu de la moció era mostrar el suport de l’Ajuntament a uns empleats públics que en els darrers mesos han vist com el govern central ha anul·lat acords laborals amb reials decrets, impedint-ne fins i tot la seva discussió. El president del Comitè Unitari de Personal de l’Ajuntament, Francesc Niubò, va intervenir al ple per mostrar el posicionament dels treballadors de l’Ajuntament. La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els partits tret del Partit Popular, el qual es va abstenir.

Si el debat d’aquesta darrera moció ja va ser prou intens, encara ho va ser més el de la moció que defensava el dret a decidir del poble català. L’alcalde Buch era l’encarregat de presentar aquesta moció en representació dels partits que l’havien pactada: la Coalició d’Esquerres, Crida Premianenca, Convergència i Unió i també partits sense representació al ple, com són Reagrupament, Solidaritat Catalana per la Independència i Esquerra Republicana de Catalunya. Aquesta moció es va aprovar amb els vots favorables de la Coalició d’Esquerres, Crida Premianenca i Convergència i Unió. El Partit Popular hi va votar en contra, mentre que el Partit dels Socalistes de Catalunya es va abstenir.

Tot i que a l’inici de la sessió el ple va aprovar l’entrada per urgència d’una moció contrària a la instal·lació d’una antena de telecomunicacions a Sant Mateu, el cas és que aquesta proposta es va acabar rebutjant perquè diversos partits argumentaven tenir poca informació al respecte. La moció la presentava el grup municipal de Crida Premianenca. La moció es va rebutjar amb el vot contrari de Convergència i Unió, les abstencions del Partit Popular i el Partit dels Socialistes de Catalunya i els vots a favor de la Coalició d’Esquerres i Crida Premianenca. Finalment, una altra moció que sí es va aprovar, a més per unanimitat, és la que compromet l’Ajuntament a buscar un acord amb supermercats i entitats socials per tal de recuperar i redistribuir els aliments en bon estat que llencen les principals superfícies comercials de la ciutat.

Més notícies

Cultura