Els grups polítics locals valoren el 28A amb la mirada posada en el 26M

Sobres electorals

ERC va ser ahir la força més votada a Premià de Mar a les Eleccions Generals del 28-A, en sintonia amb el que va passar al global de Catalunya. Els republicans van aconseguir al nostre municipi 4.283 vots (un 26,53%), quan el 2016 n’havien aconseguit 2.719 i van quedar en segon lloc. Ahir la 2a força a Premià de Mar va ser el PSC amb 3.376 escrutinis (el 20,91%), i En Comú Podem, que va guanyar el 2016 amb 3.756 vots, ha quedat aquest cop en 3r lloc amb 2.821 vots (un 17,47% del total). En quarta posició trobem Cs (1.906 vots i un 11’81%), Junts per Catalunya (1.609 vots i 9,97%) i PP (610 vots i un 3,78%). Consignem encara darrera d’aquestes forces els 509 vots recollits per Front Republicà i els 551 de VOX. Sense arribar al repunt global de Catalunya, a Premià de Mar també va créixer la participació, en concret d’un 11’07 per cent: el 2016 va ser del 68,26% mentre que ahir es va enfilar al 79,33% .

Pel que fa a les valoracions dels grups municipals, comencem escoltant els grans perdedors de la nit, el PP. Des del grup municipal, el portaveu admet sense embuts la decepció, fa notar els perjudicis que els ha causat la Llei d’Hondt i emplaça el seu partit a treballar per recuperar el terreny perdut. A l’hora de fer pronòstics per les eleccions municipals diu que si obtenen els vots que van tenir ahir, podran conservar el regidor que tenen. Escoltem el portaveu Joaquín Briones:

Per cert: Briones ha volgut demanar disculpes a ERC per l’aparició les últimes hores de campanya d’uns cartells a Premià de Mar que tapaven la propanda d’ERC: segons el portaveu popular, l’acció no es va fer des de l’agrupació local i no en saben res.

En nom dels Comuns parla la portaveu del grup de la Coalició d’Esquerres, Elena Martín, que admet que els resultat haurien pogut ser millors però destaca l’avenç de l’esquerra, i pel que fa a Premià de Mar obté conclusions semblants:

I escoltem ara un dels grans triomfadors de la nit, ERC. El seu portaveu celebra que a Madrid el seu partit torni a ser decisiu i emplaça Sánchez a inclinar-se cap a l’esquerra. En clau d’eleccions municipals diu que l’extrapolació no es pot fer a la lleugera però que en qualsevol cas el 28A serà una injecció de moral:

L’altra força guanyadora de la nit és, òbviament, el PSC. El portaveu David Gutiérrez ho celebra, agraeix el suport als votants i diu que ara s’hauran d’entendre els que optin per la via moderada. En l’escenari local assenyala el triomf de les esquerres i fa notar que entre els guanyadors, ells són els que tenen bagatge de govern:

Escoltem ara Ciutadans i el seu portaveu JM Cano, que fa notar que el partit continua creixent a cada convocatòria, i que això genera grans expectatives de cara a les municipals:

I ara escoltem Crida Premianenca, que obté 3 conclusions dels resultats a Madrid i que fa una extrapolació a l’àmbit municipal més que optimista pels interessos del seu partit:

En nom del PDECAT ha parlat l’Antoni Subirà, que assenyala sobretot -en clau nacional i estatal- els resultats obtinguts per les forces -diu- que aposten pel referèndum en contrast amb les que, en paraules seves, no volen “parlar”. En clau d’eleccions municipis afirma que els seu partit ha aguantat bé en unes eleccions on no solen obtenir massa bons resultats

Pròxima parada, el 26M

Translate »