‘Legislatura en blau’. Editorial del Premià Notícies del 21 de Novembre de 2011

Les eleccions legislatives 2011 ja són història i els seus resultats donen peu a una bona colla de conclusions. A nivell de l’Estat, la victòria del PP ha estat tan incontestable com preveia la majoria. Un cop d’ull a les xifres dels vots demostra, però, que no ha estat tant una victòria per arguments propis sinó com a conseqüència de la debacle socialista que ha tingut una milionària pèrdua de vots i s’ha quedat amb 110 diputats en els que són els pitjors resultats del PSOE de la història de la democràcia moderna. Els efectes de tres anys de crisi i les mesures per lluitar-hi que ha estat adoptant el govern de Zapatero han acabat per escombrar el PSOE empenyent-lo cap a un daltabaix històric.

Si fem una lectura en clau catalana veurem en canvi que les retallades aplicades pel govern d’Artur Mas no li ha passat factura. CiU no només ha guanyat per primera vegada una eleccions generals a Catalunya sinó que s’ha convertit, a més, en la tercera força política al Congrés dels Diputats. La satisfacció que es vivia ahir a l’hotel Majestic, on CiU tenia la seu de seguiment de les eleccions, era notòria i comprensible. D’altra banda, Mas podria interpretar els resultats com un beneplàcit a la seva política econòmica. Ja veurem, doncs, de quina manera es pot traduir això en els pressupostos del 2012 que s’estan elaborant ara mateix.

Altres elements a destacar són els bons resultats assolits per Izquierda Unida i a Catalunya per iC-V, una altre conseqüència de la caiguda lliure socialista. La formació ha recollit vots com per situar 11 diputats al Congrés. I d’altra banda, per a la història quedarà també la potentíssima entrada en escena de l’esquerra abertzale basca de la mà d’Amaiur que assoleix sis diputats i es posa per davant fins i tot de l’històric PNB. Més enllà de les conseqüències que aquest resultats tindran en clau interna a Euskadi –ja s’han demanat eleccions anticipades-, la presència d’Amaiur a la Carrera de San Jerónimo donarà sens dubte titulars ben sucosos en la legislatura que ara s’enceta. De moment ja han demanat ‘alçada de mires’ al Partit Popular. Caldrà veure com es tradueix això des de la majoria absoluta dels populars.

I ja que comentem aquesta majoria absoluta, per molt que ahir Mariano Rajoy s’omplís la boca de referències a anar plegats per afrontar la crisi, l’experiència ens diu que quan els números ho permeten la tendència és a anar per lliure. Ja comentàvem l’altre dia que els populars s’havien cuidat molt d’explicar el seu programa econòmic, deien la resta de partits que per a no espantar els possibles electors. Passades les eleccions és moment de posar cara en forma de mesures i xifres a aquesta la lluita contra la crisi. És ara quan sabrem el que ens espera i sense que cap altra força política pugui fer de contrapès. És el que han volgut les urnes.

Be the first to comment on "‘Legislatura en blau’. Editorial del Premià Notícies del 21 de Novembre de 2011"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Translate »