Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

11 de novembre de 2011

General

General

‘Processos de participació’. Editorial del Premià Notícies de l’11 de Novembre del 2011

Joaquim Aguilar

Aquesta ha estat setmana de jornades de participació. Tal com hem estat explicant des dels Serveis Informatius, dimarts es reunia el Consell Municipal de Cultura per escoltar els tècnics de la Diputació que han elaborat la diagnosi de la situació dels equipaments públics de la ciutat de cara a l’elaboració del futur Pla d’Equipaments, i després les entitats culturals van dir-hi la seva respecte al què hauria de recollir aquest pla. Ahir dijous havia de ser el torn dels joves de plantejar la seva opinió sobre quins equipaments públics li calen a la ciutat i quin ús han de tenir, un acte que ha estat finalment ajornat fins la propera setmana.

Prèviament ja sabíem que les entitats i els joves consideren que el Centre Cívic està massa saturat i que altres espais municipals, com les Naus de l’Antiga Fàbrica del Gas, podrien acollir altres usos més oberts a banda de la seva funció actual com a dependències administratives de diverses regidories o del Museu.

Més enllà de les jornades d’aquesta setmana, a les quals havien precedit altres amb tècnics de l’Ajuntament i amb els grups municipals, sembla clara la intenció de l’equip de Govern d’apostar per la participació. Aquesta aposta ja s’havia escenificat en el moment de la presentació de l’actual cartipàs municipal amb la figura de l’Antoni Subirà com a tinent d’alcalde de Territori i Participació. En aquell mateix moment, però, es va deixar clar que el cervell dels processos de participació a la ciutat se situaria directament a l’àrea d’Alcaldia.

Però una cosa són les intencions i els dissenys de Govern i una altra com es fan les coses o, per ser més concrets, la percepció de com es fan les coses. Processos participatius de l’anterior legislatura, com el de l’aplicació de la Llei de Barris al barri de Santa Maria Santa Anna-Tió, i sobretot el de la plaça dels Països Catalans van rebre crítiques serioses des d’alguns partits de l’oposició que consideraven que, si bé sí que s’havia convocat a veïns, comerços i entitats a aportar les seves idees, a l’hora de la veritat aquestes no s’havien tingut en consideració tant com s’hauria d’haver fet. Un extrem que, naturalment, l’Equip de Govern negava.

Vivim una època en la qual opinar és una activitat ben fàcil de fer. L’extensió de les xarxes socials afavoreix que constantment s’estigui opinant sobre qualsevol element de l’actualitat, i està bé que aquestes opinions es canalitzin d’una manera més organitzada, com són els processos d’aquesta setmana i els que s’han de fer en el futur. L’important és que els que hi participin vegin reflectida la seva opinió en les conclusions finals o, al menys, que se’ls expliqui amb claredat perquè no s’han tingut en compte. És la manera que els ciutadans hi creguin i hi participin il·lusionats en unes convocatòries que han de servir per a millorar la ciutat.

Més notícies

Cultura