‘Qui coopera amb els cooperants?’ Editorial del Premià Notícies del 10 de Novembre del 2011

Tot i ser lamentable, resulta comprensible que en el marc de retallades -fetes i anunciades- a la majoria de partides pressupostàries, també s’apliqui la tisora  a les entitats que treballen en projectes de cooperació internacional. Comprensible perquè les retallades són ineludibles en la dissortada situació econòmica actual i arriben pràcticament a totes les àrees municipals, i lamentable perquè se suposa que aquestes entitats treballen per facilitar mínimament la vida a aquells que tenen unes condicions de vida molt pitjors que les nostres.

Premià de Mar té una tradició consolidada en matèria de cooperació, sigui mitjançant el suport econòmic al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, o bé mitjançant projectes sorgits directament de la societat civil. En l’actualitat dues ONG premianenques, Kuwonku i Samprem, tenen projectes en marxa a Gàmbia, i de fet tenim ara mateix premianencs sobre el terreny en aquesta primera localitat, Kuwonku, dels quals esperem poder donar-vos notícies ben aviat. Comptem també amb l’associació Premià amb el Sàhara, una entitat de molta trajectòria tant desenvolupament projectes als campaments de refugiats de Tindouf, com acollint a casa a Premià nens sahrauís per passar els mesos de l’estiu. El recent segrest de cooperants a Rabuni per part d’Al Qaeda del Magreb Islàmic, preocupa a la gent de Premià amb el Sàhara però no els atura, i així una nova expedició premianenca sortirà a principis de desembre cap als campaments del desert algerià.

I tenim també l’associació Tarija que té un gran projecte de cooperació a aquella localitat boliviana, un projecte que va començar amb una llar per a nens orfes i que ha anat creixent fins el punt que ara alguns d’aquells nens ja són estudiants universitaris amb ajut econòmic premianenc. Va ser el portaveu d’aquesta entitat, Josep Manuel Lahuerta, qui ens explicava ahir al Premià Notícies Matí la retallada del 50% en l’aportació municipal que se’ls havia anunciat des de l’Ajuntament. Per fortuna, la gent que es dedica a la cooperació internacional no s’arronsa fàcilment. Estan acostumats a bregar amb situacions complicades, sobretot sobre el terreny, amb circumstàncies sovint dures quan no perilloses, com podria començar a passar als campaments sahrauís segons com vagin els esdeveniments. Per això, davant de les retallades aquestes entitats simplement han anunciat més treball, més actes per recollir diners pels seus projectes. Una actitud positiva que els honora i ens serveix d’exemple en els temps que corren. Esperem de tota manera, que quan passi la tempesta econòmica actual tornin les subvencions per cooperació, corregides i augmentades, que no serveixi la crisi també per deixar el mític 0’7% com una bonica utopia ancorada al passat.

Be the first to comment on "‘Qui coopera amb els cooperants?’ Editorial del Premià Notícies del 10 de Novembre del 2011"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Translate »