El Col·legi de Geòlegs proposa “deconstruir el litoral” per fer front a nous Glòries, i al Maresme suggereix traslladar la via del tren

Un tren per la línia R1 (foto: El Capgròs)Entre altres coses, Mataró insisteix a demanar el trasllat de la via del tren a l'interior de la comarca (Foto: El Capgròs)

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya aposta per ‘deconstruir el litoral’ per tal que el territori sigui capaç d’afrontar nous episodis com el Glòria. Segons aquests experts (que han parlat amb ElDiario.es) cal facilitar l’aportació natural de sediments als rius de la conca del Mediterrani i per tal d’afavorir la “reconstrucció natural” de les platges com a mesura per evitar futures catàstrofes. En aquest sentit, demanen “retirar infraestructures i habitatges de la primera línia de la platja del Mediterrani i traslladar-les a l’interior”. I posen com a exemple la línia ferroviària amb més trànsit de passatgers entre Barcelona i Mataró, que passa al costat del litoral. El geòleg Joan Manuel Vilaplana, del col·legi, apunta que “s’hauria de traslladar a l’interior per eliminar la seva elevada exposició al risc de temporals i deixar espai per permetre que la platja actuï com a barrera natural en front del mar”. Actualment, segons afirmen, s’està “impedint la renovació natural de les platges”. Vilaplana subratlla que “es tracta d’una mesura que requereix un ampli consens entre les parts afectades i que tindrà efecte a mitjà i llarg termini”. No obstant, puntualitza que “una platja àmplia és la millor protecció natural contra els temporals marítims”.

Translate »