El ple no confia en Méndez, però tampoc confia en cap alternativa a Méndez

Moment de la sessió telemàtica d'ahir

Miquel Àngel Méndez no va superar ahir, com era de preveure, la qüestió de confiança vinculada al Pressupost que portava al ple municipal, ja que els 13 regidors de l’oposició hi van votar en contra. Però el debat també va evidenciar que tant el govern com els comptes quedaran automàticament ratificats -llevat d’una sorpresa majúscula- d’aquí a 30 dies, perquè ningú no confia tampoc que l’oposició sigui capaç d’escometre una moció de censura, que és el que disposa la normativa per a aquesta fórmula de resolució política. La sessió d’ahir, inèdita a Premià de Mar, va servir perquè els uns i els altres tornessin esgrimir els arguments que havien expressat una setmana abans amb ocasió del debat del Pressupost, justament un debat que va desembocar en la convocatòria de la qüestió de confiança per part de l’alcalde amb l’ànim que finalment els comptes de 2020 es puguin aprovar. Serà així si en 30 dies no es presenta la moció de censura amb la proposta d’un nou alcalde; un extrem, com diem, improbable donat que perquè això fos així el bloc d’esquerres i Ciutadans haurien d’anar de la mà i en això tampoc no s’hi confia gens.

Escoltem alguns extractes de les intervencions dels grups, que ahir van pronunciar-se sense límit de temps en una sessió que es va allargar aproximadament 2 hores i 20 minuts. Des del govern, demanant la confiança als grups, parlaven l’alcalde Miquel Àngel Méndez i el 1er tinent d’alcalde i líder del PSC David Gutiérrez. Les intervencions d’aquest últim, per cert, van suscitar una certa polèmica perquè enlloc de parlar en 3r lloc, que és el lloc que ocupa per vots el grup socialista, ho va fer després de les intervencions de l’oposició, juntament amb l’alcalde, i això segons alguns grups contravenia les normes del ROM. Sigui com sigui, en tots dos casos van insistir en la necessitat de desbloquejar l’acció del govern en un moment particularment difícil i, com ja havien fet la setmana passada, van apel·lar a la responsabilitat de l’oposició, a qui van acusar de bloquejar sense oferir alternatives. Gutiérrez també els va fer notar, en paraules seves, que l’escenari ha canviat i que s’hi han de saber adaptar. Els escoltem a tots dos:

A l’altra banda, sobretot des dels grups d’esquerres, es van tornar a denunciar les debilitats socials no només del pressupost sinó en general de tota l’acció del govern, però sobretot es va posar l’accent en el fet que un any després el govern continuï en minoria i hagi d’acudir a la qüestió de confiança per donar curs als Pressupostos: segons van dir, una circumstància que posa de manifest la fragilitat del projecte. Escoltem per aquest ordre Elena Martín, de PECP, Josep Maria Cano, de Ciutadans, Andreu Mumbrú de Crida Premianenca i Pep Ripollès d’ERC.

Ha començat, doncs, a comptar el rellotge fins el 22 d’agost, moment en què -llevat, com dèiem, d’una sorpresa estrepitosa- quedarà automàticament aprovat el Pressupost 2020 de l’Ajuntament. Immediatament després d’això, ho va dir ahir l’alcalde, el govern reprendrà els contactes per començar a buscar consensos per al Pressupost de 2021.

Vet aquí el ple municipal d’ahir:

Translate »