L’oposició tomba la proposta de tributs del govern i caldrà prorrogar les ordenances del 2021, que fixaven un increment superior de l’IBI

Moment del ple d'ahir

Aquest cop no hi va haver crossa de Ciutadans i l’equip de govern va veure ahir com l’oposició en ple li tombava la proposta de tributs per al 2022. Com ens explicava ahir la regidora d’hisenda Marta Ariño, el tret més significatiu del nou ordenament era una pujada d’aproximadament un 3% de l’IBI, un repunt que segons el govern quedaria per sota de l’IPC i per sota de l’increment de fa un any gràcies a una reducció del gravamen, però un repunt necessari per complir amb la prorrata que es va fer l’any 2012 arran de la revisió cadastral d’aquell any i que es va decidir aplicar diferidament durant 10 anys. Uns arguments, com diem, que no van servir per convèncer els 4 grups de l’oposició, que amb visions i raons ben diferents, hi van votar en contra. Tot plegat, irònicament, farà que s’hagin de prorrogar les ordenances fiscals de 2021, i per tant farà que en lloc d’aquest 3% l’IBI s’apugi un 5,29%, perquè la proposta actual del govern -com dèiem- implicava la disminució del tipus de gravamen. Aquests circumstància ha estat avui explicada a primera hora en una nota de premsa de l’Ajuntament, que anuncia ja en el seu titular que “La no aprovació de la modificació de les Ordenances fiscals aboca a un increment de la pressió fiscal a Premià de Mar”.

Escoltem els grups municipals: a una banda, ERC, PECP i Crida Premianenca van adduir que les ordenances no havien estat prou treballades i consensuades i que s’actuava sense prou planificació a llarg termini, i van insistir en la necessitat d’un model redistributiu. Escoltem la portaveu de PECP Elena Martín:

I a l’altra banda, Ciutadans. Aquest grup municipal, que els últims temps ha mantingut una complicitat sòlida amb l’equip de govern, aquest cop es va desmarcar dels seus plans i va emetre un vot rotund en contra; segons el portaveu Josep Maria Cano, el moment actual desaconsella absolutament apujar impostos, i l’Ajuntament ha de trobar altres vies d’ingressos que no afectin la butxaca dels veïns:

En nom del govern va defensar la proposta, justament, la regidora Ariño: als uns els va dir que la recaptació d’impostos és necessària i que ja s’havia fet un esforç perquè l’impacte a les butxaques dels premianencs fos el mínim possible; i als altres els va dir que els tributs ja contenen mecanismes de redistribució, i que el govern en cap cas renuncia a recaptar, sinó que el que intenta és que la ciutadania no rebi l’impacte de la pujada de cop:

Ariño, com va fer ahir en aquesta emissora, també va fer notar que la proposta de tributs s’ajustava també a les demandes expressades per les AAVV premianques. Si aquesta proposta no va prosperar, sí que ho va fer la proposta de preus públics; en aquest cas gràcies al vot a favor de Ciutadans i l’abstenció d’ERC i Crida, que tot i criticar de nou alguns aspectes van aplaudir les noves bonificacions que es contemplen en els preus de l’Escola Municipal de Música.

Translate »